Nature & Environment Science & Health

Gigantische Sneeuwballen aan dekust van Siberië

Duizenden grote sneeuwballen liggen langs de Siberische kust. Het is mogelijk een voorteken dat Europeanen en Noord-Amerikanen een heftige winter te wachten staat.

Duizenden grote sneeuwballen liggen langs de Siberische kust. Het is mogelijk een voorteken dat Europeanen en Noord-Amerikanen een heftige winter te wachten staat.

De meeste sneeuwballen zijn groter dan een gemiddelde basketbal. En nee, ze zijn niet door mensen gemaakt of het resultaat van geo-engineering. “Het water in de Golf van Ob steeg, waardoor het strand onder water kwam te staan”, legt dorpsbestuurder Valery Akulov uit. “Toen het water zich terugtrok, bleef het ijs liggen. Kleine bolletjes rolden over het natte zand, waardoor deze sneeuwballen ontstonden.”

“Dit is een natuurlijk fenomeen”, zegt woordvoerder Sergey Lisenkov van het Arctic and Antarctic Research Institute. “Het is een combinatie van verschillende factoren, zoals wind, de vorm van de kust en temperatuur. Hierdoor kunnen deze sneeuwballen ontstaan.” Eerder vormden deze ballen nabij Lake Michigan in 2014.

ballsofice1024

Mogelijk krijgen Europeanen en Noord-Amerikanen deze winter te maken met meer sneeuw. Dit past namelijk in de lijn met gebeurtenissen die nu plaatsvinden. Zo is het in Siberië ongebruikelijk koud voor de tijd van het jaar. Er ligt momenteel meer sneeuw in november dan in de afgelopen achttien jaar. Sommige meteorologen gebruiken de dikte van de Siberische sneeuwlaag om te voorspellen hoe weerpatronen zich gaan ontwikkelen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s