‘Monsterkwallen’ maken duizenden slachtoffers in Australië

De stranden van het Australische Queensland worden sinds een maand geteisterd door Portugese oorlogsschepen, een soort reuzenkwal met wel 50 meter lange tentakels. Duizenden mensen zijn gewond geraakt.

Alleen al gisteren moesten 900 mensen zich laten behandelen bij de eerste hulp. In een maand tijd staat de teller slachtoffers op 13.000. Verschillende stranden zijn inmiddels gesloten.

Geen echte kwallen

Portugese oorlogsschepen zijn geen echte kwallen, maar lijken er voor de leek wel erg op. In werkelijkheid gaat het om een complexe kolonie van verschillende poliepen, die samenwerken alsof ze één dier zijn.  

De dieren komen normaal gesproken alleen diep in de zee voor, maar zijn nu door de sterke wind richting de kust gedreven. Het gif van de dieren is sterk en kan leiden tot hevige pijn en ademnood.

Niet dodelijk

Het gif is niet dodelijk, maar het komt wel voor dat zwemmers die in de zee in aanraking komen met de tentakels verdrinken, omdat ze door de pijn in shock raken of verstrikt raken in de tentakels. Voor zover bekend zijn er nu geen dodelijke ontmoetingen geweest. 

Advertisements