Branded Content

Elektrisch, dynamisch & luxueus: ontdek de Jaguar I-PACE

Het elektrische platform van de Jaguar I-PACE gaf zijn designers de vrijheid om de zaken helemaal anders aan te pakken. Die kans konden ze niet laten liggen.

Een auto ontwerpen is een heel complexe zaak omdat onderhuids allerlei mechanische componenten een plaats moeten vinden. Vooral een verbrandingsmotor, versnellingsbak en uitlaatlijn vreten ruimte en dicteren vaak de proporties van een wagen. Een elektrische auto is technisch echter zo anders dat designers op veel minder obstakels botsen en dus veel vrijer zijn in hun ontwerp. En dat zie je aan de Jaguar I-PACE.

Skateboard

De belangrijkste mechanische onderdelen van de I-PACE zijn de twee uiterst compacte elektromotoren – ze zijn ongeveer zo groot als een watermeloen – en de batterij. Jaguar heeft heel slim de motoren in de assen gemonteerd, waar ze nauwelijks ruimte innemen, en de batterij helemaal onderin het chassis binnen de wielbasis geplaatst. Dat maakt dat de technische basis van de auto eruitziet als een skateboard, waar de ontwerpers dan in alle vrijheid een koetswerk en een interieur op konden bouwen. Ze moesten daarbij geen rekening houden met een grote verbrandingsmotor, een plaatsrovende versnellingsbak of de gebruikelijke middentunnel voor een aandrijfas en uitlaatlijn.

Cross-over

Het resultaat is een auto met bijzonder dynamische en verfrissende proporties, die het midden houdt tussen een berline en een SUV. Die kruising, met heel korte overhangen, een rechte voor- en achterkant en een dynamisch aflopende daklijn, resulteert in een model dat tegelijk sportief en gedrongen maar ook luxueus en gedistingeerd oogt. Een echte Jaguar, met andere woorden, maar wel volgens een heel nieuw recept.

Digitaal

De passagiers zitten wat hoger en de binnenruimte is vorstelijk ondanks een relatief compact formaat waardoor de I-PACE zich eenvoudig in een drukke stad laat parkeren. In dat interieur zit sinds kort een nieuw infotainmentsysteem dat permanent met het internet verbonden is. Zelfs wanneer de auto uitgeschakeld is, kan de eigenaar vanop afstand alle details van de wagen aansturen met de smartphone. Zo kan het laden worden gestart of gestopt en kan de klimaatregeling het interieur op een aangename temperatuur brengen voor het instappen. Een groot voordeel van deze uitgebreide connectiviteit is dat Jaguar steeds software-updates kan doorsturen naar auto’s die al aan de klant geleverd zijn. Op die manier blijft uw I-PACE ook na vele kilometers vol rijplezier zichzelf regelmatig vernieuwen en verbeteren. Verrassend is ook de bijna volledige afwezigheid van fysieke knoppen: bijna alles laat zich bedienen via twee grote aanraakschermen. Dat vergroot niet enkel het gebruiksgemak maar het geeft het interieur ook een sobere, zuivere look die modern en rustgevend oogt.